Pro vytápění zahradní pece používejte tvrdé suché dřevo, které produkuje minimum kouře.
V průběhu rozpálení stěny pece naakumulují teplo potřebné k pečení. Pokud jste pec používali i den předem, celý proces se výrazně zkracuje.
V přední části pece naskládejte menší kousky dřeva do tvaru pyramidy tak, aby mezi nimi vznikl prostor potřebný k proudění vzduchu, který zajistí rychlé rozhoření dřeva. K zapálení můžete použít papír a nebo pevný zdravotně nezávadný podpalovač. Nikdy nepoužívejte tekutý podpalovač, který by mohl vsáknout do dna pece. V této fázi je nutné zajistit přívod vzduchu. Dvířka tedy nezavírejte úplně.
Po rozhoření třísek přidejte 1 až 2 menší polena. Nechte opět rozhořet. Tento proces by neměl trvat déle než 15 minut.
Opatrně hrablem posuňte oheň dozadu tak, abyste pyramidu úplně nerozbořili a oheň Vám nezhasnul. Nenechávejte oheň ve přední části déle, hrozí rozpuštění plastové růžice od komínové klapky a oloupání barvy vnitřní strany dvířek.
Nyní už můžete přiložit 2 až 3 větší polena. Přikládejte nejlépe tak, že si poleno položíte na lopatu nebo hrablo a položíte jej na oheň, zkušenější už zvládnou i vhozením rukou. Poté případně upravte poleno na ohni hrablem.
Nedělejte zbytečně velký oheň, vyvarujte se toho, aby plameny ohně šlehaly až ke komínku, oheň by měl přiměřeně hořet v zadní části a plameny by se měly lehce plazit po horní klenbě do cca její půlky.
Pomocí dvířek, komínové klapky a práce s ohněm pak regulujete teplotu v peci.